Cuinar dalt d'un globus aerostàtic, l'activitat més espectacular de la Fira

08/08/2023

Cuinar dalt d'un globus aerostàtic, l'activitat més espectacular de la Fira

La Fira de l’Avellana de Riudoms arriba amb novetats en aquesta 41a edició –422a comptant la Fira de Sant Llorenç–. Per primera vegada, la mostra riudomenca, que se celebrarà de divendres 11 d’agost al diumenge 13, tindrà com a leitmotiv la sostenibilitat i l’estalvi de l’aigua, unes qüestions especialment delicades i importants en una època de crisi climàtica i de sequera com l’actual.

La gestió de l’aigua, protagonista

Els visitants trobaran la primera demostració d’aquest compromís just entrar al recinte firal. L’entrada, de construcció efímera, tindrà com a protagonista l’aigua. A més, la instal·lació funcionarà mitjançant energia solar i estarà decorada amb plantes que necessiten un consum d’aigua molt escàs, demostrant així que és possible ornamentar els espais públics de manera eficient i sense malbaratar un bé escàs com és l’aigua. Així mateix, els visitants podran gaudir a l’interior del recinte d’una exposició fotogràfica que documenta múltiples construccions de gestió de l’aigua (basses, mines, aqüeductes, pous o sínies) disseminades pel terme municipal riudomenc. És una exposició que va guanyar ja fa uns anys el Premi Arnau de Palomar en la modalitat de fotografia. A més, en diversos punts del recinte s’hi podrà trobar ‘Ai!gua’, una mostra amb panells informatius i petjades al terra que contenen missatges que volen conscienciar sobre l’emergència hídrica i fomentar un consum responsable.

Més de 15 estands amb productes de proximitat i qualitat

Més enllà de la temàtica ambiental, dins de la Fira aquest any es podrà tornar a gaudir de la Gastrofira, un espai centrat en la gastronomia de proximitat i de qualitat, amb més d’una quinzena d’estands per degustar-hi plats diversos. A la Gastrofira també s’hi realitzaran showcookings en directe, tastos i degustacions i fins i tot petits concerts per maridar el bon menjar i beure amb passar una bona estona. En aquesta edició, la Gastrofira ha rebut un nou impuls. Tant és així que, com a novetat, se l’ubicarà al pati de l’Escola Beat Bonaventura, el punt neuràlgic i central de la Fira, un espai molt més ampli que el dels anys anteriors.

Relacionada precisament amb la Gastrofira, se celebrarà “Elevant fins al cel la cuina i els productes de Riudoms”, una de les activitats més espectaculars de la Fira, un showcooking que es realitzarà dins d’un globus aerostàtic a les immediacions del recinte firal. Diversos cuiners riudomencs elaboraran una recepta des de l’aire i simultàniament els assistents la podran seguir des d’una pantalla gegant.

En el mateix globus, a més, els visitants de la Fira hi podran dur a terme vols captius –el globus s’enlaira i aterra de manera vertical, sempre lligat a una corda–, que permetran veure Riudoms i el Camp de Tarragona des d’una altra perspectiva.

Empreses i comerços, presents a la Fira

La Fira tampoc s’oblida del caràcter multisectorial que ha tingut al llarg de la seva història. Es podran trobar expositors de diversos sectors, com energies renovables, maquinària agrícola, jardineria, automoció, restauració o artesania. Els comerços i entitats riudomencs es podran visitar tots junts a la plaça de la Palmera, que es convertirà en un altre dels punts més concorreguts del cap de setmana.

La Bibliofira, tallers infantils i la cursa de sacs d’avellanes

La cultura és un altre element que prendrà rellevància en aquesta edició. Com en altres anys, hi haurà l’actuació dels gegants de la Colla Gegantera de Riudoms, del Ball de Bastons del CERAP, la batucada dels Riudrum’s i els Grallers de Riudoms. I com a novetat, s’instal·larà la Bibliofira, un punt dedicat a fomentar la lectura. Fins i tot s’ha escrit un conte especialment per a l’ocasió, que s’explicarà als més petits. A més a més, pels infants s’han organitzat uns tallers on s’ensenyarà a crear espais sostenibles a través dels coneixements d’Antoni Gaudí.

El diumenge al vespre tindrà lloc una altra de les activitats més antigues i esperades de la Fira, la cursa de portadors de sacs d’avellanes. En primera instància tindrà lloc una exhibició infantil no competitiva, on infants d’entre 7 i 11 anys carregaran saquets de 10 kg. Posteriorment se celebraran les modalitats adultes, tant femenina (sacs de 28 kg) com masculina (sacs de 58 kg), que serà la final de la combinada Reus-Valls-Riudoms.

La pagesia i l’horta riudomenca, protagonistes

Com és habitual, l’agricultura tindrà un pes important a la mostra. Prèviament a la inauguració, avui dimarts i demà dimecres es realitzaran dues jornades tècniques, la primera sobre el quadern integrat d’explotacions i la segona sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’espai agrari. A més a més, s’ha renovat la mostra dels productes agrícoles. Enguany, en lloc d’exposar-los a la manera tradicional, s’ha optat per fer-ho per mitjà d’uns photocalls. D’aquesta manera, els visitants hi podran interactuar i fer-s’hi fotografies, amb l’objectiu de fer molt més visibles i rellevants les fruites i verdures de l’horta riudomenca.

Amb l’objectiu de donar més protagonisme i reconeixement a la pagesia, per primera vegada la Fira de l’Avellana serà inaugurada per un pagès: el riudomenc Josep Zacarias Ferré, membre històric d’Unió de Pagesos a la demarcació.