Salutació del Director

LA FIRA ENS FA BRILLAR ELS ULLS

La nostra Fira, la de Sant Llorenç compleix 422 anys i la de l’Avellana, 41. Deixo pels historiadors la glosa que ben aviat caldrà fer d’una efemèride d’aquesta transcendència. Em quedo per a mi la responsabilitat i, alhora, l’honor, d’encapçalar la direcció d’un esdeveniment d’aquesta magnitud i importància.

La Fira de Riudoms, la nostra fira, des dels seus orígens ha funcionat com a xarxa comercial i mercantil, com a epicentre d’intercanvi o de compra-venda de productes, maquinària i estris diversos. Primer era el bestiar, els fruits de la terra, més tard els vehicles, la maquinària agrícola... i un llarg etcètera.

Una altra de les funcions importants de la Fira és la de la de promoció: dels nostres productes, del nostre comerç, de les nostres entitats, dels nostres costums... En definitiva, del nostre poble.

Però pel conjunt de riudomencs, a més de tot això, la Fira és un punt de trobada, és gaudi i entreteniment, és emoció. Aquella emoció de quan érem nens petits i per primera vegada, de la mà dels pares o dels padrins, muntàvem als “caballitos” i a cada tomb, amb el somriure a la cara i la brillantor als ulls, els saludàvem alegrament. Aquella emoció adolescent, quan pujàvem als cotxes de xoc i, sobretot, quan convidàvem o et convidava, en el meu cas a una noia, a compartir cotxe, i les trompades amb els altres autos no eren tan grans com les dels batecs del cor. L’emoció al notar com ens creixia la salivera quan miràvem les bicis o els “vespinos” i somiàvem que potser algun dia... O l’alegria que de més grans teníem al retrobar-nos amb aquell amic que se n’havia anat a treballar i a viure fora del poble –a Barcelona, dèiem llavors– i que només venia per la Fira.

I ja d’adults, firar una bici als fills, saludar cada dues passes a coneguts fins a trobar una taula a la cobejada fresqueta i poder compartir amb amics i familiars una cervesa i unes tapes... Això també és la Fira.

Però, tot i que no l’hem de perdre de vista –l’originalitat consisteix en tornar a l'origen, ens recorda sempre el nostre fill il·lustre més universal– no ens hem d’aferrar a la nostàlgia. Els temps canvien i la Fira ha d’evolucionar, d’acord amb la nova realitat que ens toca viure.

Per això en aquesta edició del 2023, abocats de ple en el que es coneix com a emergència climàtica, i la sequera, com una de les conseqüències més evidents i cruentes, hem introduït una missió addicional a la Fira: interpel·lar i sensibilitzar al visitant a l’entorn d’aquesta problemàtica. No podem restar aliens a aquesta greu situació que afecta al sector agrícola de manera particular i al conjunt de la població en general. L’aigua és vida, l’aigua és un bé escàs i la gestió d’aquest bé s’ha de replantejar de dalt a baix.

I, com que els temps estan canviant, si volem posar Riudoms i la seva activitat econòmica al mapa del món, la Fira també s’ha de replantejar. Juguem amb un cert avantatge perquè tenim el millor producte –oli, avellanes, coca amb recapte, verdura...– la gent més emprenedora i un riudomenc disposat a obrir-nos moltes portes: l’Antoni Gaudí.

Siguem valents i fem-ho possible i, sobretot, vetllem perquè als infants i als adults, la Fira ens continuï fent brillar els ulls... 

Bona Fira a tothom!

Lluís Aragonès i Delgado de Torres

Vicepresident i director de la Fira de l’Avellana

Riudoms, agost de 2023